I Danmark har vi tradition for at flage, når der er fødselsdage, dåb, konfirmationer og lignende mærkedage, men hvornår skal man egentlig tage flaget ned? Der findes en lang række regler for at flage, og det er en god idé at sætte dig ind i dem.

En flagstang findes i mange forskellige størrelser, og du kan både placere den i forhaven, baghaven, sommerhuset eller i kolonihaven – det er stort set kun fantasien, der sætter grænserne. Alligevel er det vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne på området.

I bund og grund er der ingen lovgivning, der dikterer, hvordan du må bruge flaget, men der er en række retningslinjer, du bør indordne dig efter, når du har en flagstang. Der er mange uskrevne regler på området, som du gør klogt i at følge.

Herunder følger en gennemgang af de forskellige regler på området, som du med fordel kan sætte dig ind i, hvis du ikke vil fornærme de øvrige beboere eller forbipasserende. Der er eksempelvis helt klare regler for, hvornår du må flage, og hvornår du skal tage flaget ned.

Hvornår skal flaget hejses?

Som udgangspunkt må du hejse flaget ved solopgang, omend det er en uskik at hejse det, før klokken er passeret otte om morgenen. Du skal hejse flaget ned igen, når solen går ned eller før, såfremt du har behov for det.

Hvis du flager, efter solen er gået ned, siges det, at du flager for Fanden – og derfor bør du udvise respekt, da du hurtigt kan træde naboerne over tæerne, hvis du flager, når solen er gået ned. Du må dog godt flage med et vimpelflag på alle tider af døgnet.

Herudover bør du hejse flaget i et roligt tempo, så du udviser respekt. Hejse det stramt og i et stille og roligt tempo, mens dem, der befinder sig i nærheden, vender sig med front mod flaget. Sørg desuden for, at flaget aldrig rører jorden.