Hvad er et brætspil? Har du undret dig over hvad et brætspil egentlig er, og hvad der skal til for at kalde et spil for et brætspil? I dette indlæg finder du svaret, og får lidt information om brætspillenes historie.

Et brætspil er et spil, som spilles ved hjælp af diverse materialer såsom brikker, jetoner eller lignende ovenpå et spillebræt. Det ligger derfor også lidt i ordet ”Brætspil” at der skal et bræt til for at man kan kalde et spil for et brætspil.

Hvad er et brætspil? Skak er et klassisk eksempel på et brætspil

Skak er et klassisk eksempel på et brætspil

I de tidlige stadier af brætspillets historie var temaerne i brætspillene begrænset til de klassiske brætspil (såsom skak, ludo og backgammon), krigsspil eller quizspil. Senere er der dog kommet mange nye arter af brætspil til. I Danmark produceres der mere end 1000 forskellige brætspil årligt, hvorfor udvalget af brætspil også er betydeligt større i dag.

For at forstå hvad et brætspil egentlig er, kan det være interessant at kigge en smule på brætspillets historie:

Brætspillets historie

Brætspil er gået hen og blevet lidt af et kulturobjekt, og har igennem tiden været brugt og spillet i de fleste kulturer verden over. Brætspillenes historie går dog også lang tid tilbage i historien.

Allerede fra tidlig tid har man spillet brætspil rundt omkring i verden. De første brætspil kan dateres helt tilbage til ca. år 5870 (Kr.f) hvor spillet ”Mancala” spilles i mellemøsten. Op igennem historien er der blevet spillet flere forskellige spil og arkæologerne har fundet forskellige brætspil i udgravninger over hele varden.

Først omkring år 400 kommer brætspillene til Nordeuropa, hvor tyskerne begynder at få øjnene op for hvad brætspil er og hvad de kan tilbyde.

I det 19 århundrede begynder brætspillene for alvor at blive populære. I år 1935 kommer Monopoly på markedet, og netop Monopoly går hen og bliver det mest solgte brætspil i verdenshistorien.

Brætspil anno 2014

Det kan være nærliggende at stille sig selv spørgsmålet Hvad skal vi med brætspil i år 2014? Er brætspil ikke noget man spillede for 50 år siden og med tilgangen af computere og tablets synger brætspil så ikke på sidste vers? Dog er sandheden noget anderledes og svarerne på ovenstående spørgsmål er at brætspilsbranchen generelt oplever fremgang i salget. Brætspillene kan tilbyde noget andet end computere og tablets. Med brætspil er man nærværende og sociale sammen med andre mennesker. Brætspillene betragtes som en kilde til indlæring, og ved hjælp af brætspil er det muligt at lære samtidig med at man har det sjovt.

Et andet og vigtigt element er at brætspil kan spilles på tværs af aldersgrupper. Når man først har lært spillereglerne at kende vil man som udgangspunkt være lige stillet i forhold til at vinde spillet. Samværet er nøglen til brætspillets bestående og er formentlig også det, der vil gøre at brætspil består mange år endnu.