Hvad er polyrattan?

///Hvad er polyrattan?

Hvad er polyrattan?

Hvad er polyrattan? Hvad kan det bruges til og hvorfor er det så godt? Få svar på disse spørgsmål idenne artikel og find også et par links som du måske kan bruge til noget.

Hvad er polyrattan?

Hvis du har hørt ordet polyrattan og undrer dig over hvad det er for noget, eller hvis du har hørt det omtalt i forbindelse med især havemøbler, så er den altså god nok. Polyrattan er en kunstigt materiale, som især benyttes til at lave havemøbler af.

Ordet poly er i virkeligheden plastik, og ordet rattan refererer til bøjelige træer, som f.eks. kan benyttes til at flette forskellige kurve, møbler og lignende. Rattan kan også direkte forbindes til flet.

I “gamle dage” var det meget benyttet at flette kurve til at bære ting i af naturmaterialer, og senere blev der også lavet møbler af disse materialer. Pileflet er også en desciplin som nogle Danskere mestrer og du kan f.eks. stadig finde kurve og lignende lavet i flet af naturmaterialer.

Senere er naturmaterialerne også benyttet til at lave møbler med. Indendørs møbler er heller ikke det store problem, og de findes stadig i en del danske hjem eller måske især i ældre sommerhuse. Når disse fletmøbler skal anvendes udendørs, så holder de dog sjældent i ret mange år, da de ikke så godt kan tåle vand. I hvert fald holder de sig ikke pæne så længe hvis de hele tiden står udendørs, og kræver måske også ret meget vedligeholdelse.

Polyrattan er en således en mere moderne form for flet – eller kunstflet.

Hvad bruges polyrattan til?

Det bruges i stor stil til at producere havemøbler med, på grund af dets gode egenskaber, som vi kommer nærmere ind på senere. Det bruges dog også til at lave læhegn med. Det bruges sikkert til mange andre ting, da materialet er stærkt og holdbart.

Det er dog ikke et af de billigste materialer der findes, men til gengæld er det stærkt og langtidsholdbart, og det kan dermed ofte godt betale sig at investere i produkter som er lavet af dette materiale. Især hvis det er et produkt som skal anvendes udendørs.

Hvorfor er polyrattan så godt til havemøbler?

Hvad er polyrattan? Find svaret lige her - og se et eksempel på hvordan det kan se ud på billedet her

På billedet ser du noget af en stol i polyrattan flet.

Der er ret mange grunde til at polyrattan egner sig så godt til havemøbler. Da havemøbler i sommersæsonen, eller for nogen måske hele året, skal kunne holde til at stå udenfor, kræver det et specielt materiale for at kunne holde til det.

Mange Danskere har måske tidligere skiftet havemøbler ud ret tit, fordi de materialer de tidligere var lavet af, kun holdte i få sæsoner. Eller også var de så grimme efter få sæsoner så de blev skiftet ud, selvom de måske rent funktionelt kunne holde længere. Ældre typer af havemøbler kræver også ofte mere vedligeholdelse end polyrattan møbler.

Polyrattan har følgende fordele:

 • Stærkt materiale: Flet og plastik i skøn konbination, skaber nogle utrolig solide og robuste havemøbler som kan holde til noget.
 • Kan tåle at stå ude: Polyrattan møbler kan tåle at blive vådt meget bedre end andre materialer og kan således holde i mange sæsoner. Så selv om de måske er dyrere i anskaffelse, så kan investeringen vise sig at være billigere, da du ikke skal skifte dine møbler ud så tit.
 • De holder sig pæne: Polyrattan møbler holder sig pæne i længere tid, da de ikke påvirkes negativt af vejret. Det kan tåle regn, og de møbler der også er UV behandlet, tåler også sollys bedre end andre materialer, så de ikke falmer i solens lys.
 • De kræver ingen vedligeholdelse: Polyrattan møbler kræver ingen vedligeholdelse, da plastikken kun kræver almindelig rengøring og intet andet.
 • De er pæne: Polyrattan møbler er pæne. Ja måske endda stilfulde. DU kan i hvert fald sagtens finde havemøbler lavet af polyrattan som har en meget eksklusivt look.

Hvad er polyrattan? Det er kort sagt et af det bedste materialer der pt. findes til at producere havemøbler, da det kan holde til lidt af hvert, er pænt og vedligeholdelsesfrit. Har du fået lyst til at kigge på kvalitetsmøbler efter at have læst dette indlæg, så kan du finde polyrattan havemøbler lige her.

By |2017-02-02T15:46:04+00:0022. marts 2014|Hvad|16 Comments

About the Author:

Jeg hedder Henrik, og jeg skriver de fleste indlæg her på sitet. De er alle formet som spørgsmål og svar. Så måske kan du finde en masse ny viden (eller blive underholdt) ved at bevæge dig rundt på siden.

16 Comments

 1. Catharina Junior 24. april 2014 at 18:59 - Reply

  Hej Henrik.
  Ved du om det er muligt, at købe polyrattan til selv at flette møbler med?

  Venlig hilsen
  Catharina

 2. Henrik Andersen 25. april 2014 at 6:40 - Reply

  Hej Catharina
  Jeg er ikke stødt på steder hvor du kan købe polyrattan materiale til at flette selv med. Desværre. 🙂

 3. Bo 30. maj 2014 at 17:43 - Reply

  Hejsa

  Jeg vil gerne købe nogle Polyrattan-planker i løse mål – altså lige som når man køber trykimprægneret brædder – kan bare ikke finde en forhandler. Kan nogen hjælpe?

 4. Henrik Andersen 31. maj 2014 at 10:30 - Reply

  Hej Bo
  Jeg har kun set polyrattan som færdige møbler, så jeg ved ikke om selve materialet kan købes nogle steder som planker. Jeg har aldrig set det.

 5. Dan Nielsen 13. april 2015 at 4:49 - Reply

  Tak for dine gode råd !

  Jeg har købt et havebord i plastflet, som jeg i den bedste mening gav bilvokspleje, men det er ikke pænt, da det er blevet “blakket” hvad gør jeg for at komme tilbage til bordets oprindelige udseende, så det ikke fremover kræver nogen form for vedligeholdelse.
  Mvh.
  Dan.

 6. Henrik Andersen 13. april 2015 at 7:32 - Reply

  Hej Dan
  Måske kan du skylle dine møbler af og så behandle dem med materialer som er beregnet til det. Det bedste du kan gøre er nok at spørge et sted hvor de forhandler de møbler du har købt. De har også typisk de materialer til behandling af møblerne.

 7. ulla 24. juli 2015 at 17:35 - Reply

  Hvor længe kan man forvente at havemøblerne holder?

 8. Henrik Andersen 24. juli 2015 at 18:58 - Reply

  De kan holde i årevis, helt uden behandling. Jeg har selv haft mine i flere år, og de ser i hvert fald ud som nye. Det eneste jeg har gjort er at sætte dem ind udenfor sæson. Hele sommeren har de stået ude.

 9. Maria 5. maj 2016 at 10:33 - Reply

  Hej Henrik,

  Ved du om der findes nogen der reparerer polyrattan møbler. Jeg har et spisebord der har fået en skade – det flette materiale er gået op- og det ville være dejligt hvis nogen kunne reparere det.

  Dbh. Maria

 10. Henrik Andersen 6. maj 2016 at 6:33 - Reply

  Hej Maria
  Jeg kender ikke umiddelbart et sted der kan ordne den slags. Jeg tror din bedste chance er at finde en lokal person der er fix på fingrene. Prøb evt at lave et opslag på Facebook om det.

 11. Maria 6. maj 2016 at 9:00 - Reply

  Hej Henrik,

  Tak for den prompte tilbagemelding.
  Jeg prøver på Facebook og giver en tilbagemelding hvis jeg finder en person der kan reparere polyrarran møbler.

  Dbh. Maria

 12. Anni andreassen 10. august 2016 at 7:52 - Reply

  Hejsa Henrik
  Jeg har en strandkurv som jeg gerne vil ha’ repareret ved du et sted det kan lade sig gøre den har været lavet af hvid plastik som er knækket???
  På forhånd tak hilsen
  Anni andreassen

 13. Henrik Andersen 10. august 2016 at 7:57 - Reply

  Hej Anni

  Jeg tror faktisk ikke rigtigt der findes firmaer der gør i den slags, da det sjældent kan betale sig at reparere i dag.

  Måske kan du finde en “gør det selv” person der er fix på fingrene i dit lokalområde der kan hjælpe dig. Måske kan du prøve at finde hjælp via et Facebook opslag.

  mvh
  Henrik

 14. Anni andreassen 11. august 2016 at 5:17 - Reply

  Hej Henrik
  Tusind tak for svar jeg vil prøve at se hvad jeg kan finde ud af
  Med venlig hilsen
  Anni

 15. Grethe 23. juli 2018 at 6:42 - Reply

  Jeg har flere hvide polyrattan stole som er sprunget i ryggen. Er det fordi de er strammet for hårdt?

 16. Henrik Andersen 23. juli 2018 at 9:36 - Reply

  Jeg har selv nogle gamle polyrattan havestole, som begynder at springe hist og her. Jeg tror bare at det er almindeligt slid, solens stråler og vind og vejr der langsomt ødelægger dem. Især hvis de ikke bliver behandlet, som jeg aldrig har gjort ved mine.

  Er det sket med nogle helt nye stole, så synes jeg du skal levere dem tilbage til det sted du har købt dem.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.