Et batteri er en essentiel del af vores hverdag, men sådan har det ikke altid været. Batterier gør din hverdag langt nemmere, da de anvendes i alt fra din smartphone til højttalere og stort set alle andre elektriske apparater. Men hvordan virker et batteri egentlig? Det får du svar på herunder.

Teknologien bag batteriet

Der findes mange forskellige former for batterier, som har forskellige egenskaber. De fungerer dog i bund og grund på stort set den samme måde. Du vil altid se to poler, hvis du kigger på et batteri, og det ene er mærket med et plus-symbol, mens det andet er mærket med et minus-symbol.

Princippet i de to poler er, at de begge har en individuel ladning, hvilket betyder, at der er en spændingsforskel mellem dem – og det er det, der medvirker, at batteriet fungerer, som det gør. Hvis du vil finde ud af, hvordan et batteri egentligt virker, er du nødt til at se ind i det, så du kan se, hvad det er lavet af.

Du kan eksempelvis købe et batteri hos Batteribyen.dk og prøve at skille det ad, hvis du vil se, hvordan det fungerer. Det er dog en god idé at sætte dig en smule ind i den kemi, som ligger bag, så du rent faktisk forstår, hvordan batteriet fungerer i praksis – og her er det en fordel, hvis du har hørt efter i kemitimerne.

Elektrokemi er næsten magi

Et batteri består som udgangspunkt af en plastik- eller metalbeholder, hvor der findes en katode, som er forbundet til den positive pol. Herudover er der en anode, som er forbundet til den negative pol. Katoder og anoder går under fællesbetegnelsen elektroder, som du garanteret har hørt om i kemiundervisningen i folkeskolen.

Elektroderne består af en væg, som er adskilt, så strømmen ikke løber mellem de to poler inde i batteriet. Strømmen må ikke løbe inde i batteriet, men det er alligevel vigtigt, at den elektriske ladning kan komme rundt. Derfor er der mellem de to elektroder placeret en elektrolyt, som er et stof, der tillader, at den elektriske ladning løber igennem.

Før i tiden var elektrolytten flydende, men med årene har man opfundet en fast elektrolyt, hvilket betyder, at der ikke længere er væske inden i batteriet. Når du sætter batteriet til, begynder elektroner at blive frigivet i katoden, samtidig med at anoden får brug for at optage elektroner, og det skaber strøm.