En a-kasse er ikke en kasse i børnehaveklassen, hvor alle de fysiske bogstaver sættes i, når der har været en staveleg. En a-kasse er derimod en organisation der er støttet af staten, som giver folk en form for forsikring mod arbejdsløshed, hvilket også er baggrund for navnet ”a-kasse”. A-kasse står nemlig for ”Arbejdsløshedskasse”, gør dig berettiget til at få dagpenge.

Men hvad er dagpenge så?

Dagpenge er jo så de penge du får som arbejdsløs. Alternativet til dagpenge er kontanthjælp.

Med udgangspunkt i en udeboende voksen i en alder mellem 25 og 29 år, så er dagpengesatsen 18.644 kr. pr. måned, hvor kontanthjælpssatsen er på 7.272 kr. pr. måned.

Det er dog vigtigt at huske på, at satsen variere rigtig meget alt efter om du har børn, bor hjemme, har et job på deltid. Faktisk, er det alle de faktorer der generelt har en nævneværdig indflydelse på din privatøkonomi, som er med til at bestemme satsen til lige netop dig, men forskellen er stor uanset.

Hvad skal der så til for at få dagpenge?

Du skal selvfølgelig betale til din a-kasse. Men der skal lidt mere til end bare at betale et beløb hvert kvartal, for at være økonomisk sikret ved arbejdsløshed.

Her skal du blandt andet have haft job i mindst 1 år (eller 1924 timer), indenfor de sidste 3 sammenhængende år.

Derudover skal du være klar på at komme ud i arbejdsmarkedet, aktivt. Du skal nemlig være meget jobsøgende i din periode som arbejdsløs/dagpengemodtager, for at kunne få det.

Et selvmål af en tendens …

Desværre er der rigtig mange danskere der har et nærigt sydvestjysk gen der består af nærighed, som gør at den bliver valgt fra, da den er ”for dyr”.

Er det for dyrt at betale ca. 6.000 kroner om året hvis:

  • Du bliver arbejdsløs i en ung alder hvor det egentlig er meningen at du vil opleve en masse og få dig en ungdom du glædeligt vil huske tilbage på?
  • Du og din bedre halvdel har et barn, du bliver arbejdsløs og i har nu ikke penge til at forsøge jeres lille familie?
  • Du har enten selv, eller sammen med din partner købt en fast ejendom, som i nu er nødsaget til at sælge fordi indtægterne ikke er tilstrækkelige?

Det er ca. 16 kroner du betaler om dagen til en a-kasse, for at du er økonomisk sikret OG du får en masse faglig hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet igen.

Dét er billigt!