Det kan umiddelbart virke en smule komisk, at børn som voksne tager hinanden i hånden og danser om juletræet juleaften, imens der synges julesange. I hvert fald hvis man ikke er vokset op med det.

Men hvor stammer traditionen fra og hvorfor danser man om juletræet? Det får du svar på her.

Juletræets historie

Traditionen med at bringe et grantræ ind i sin stue og pynte det, er ikke specielt gammel. Først i 1800-tallet kom skikken til Danmark fra Tyskland, som havde brugt den nogle år.

Juletræet bydes velkommen ind i varmen mens kulden raser, for at minde alle om at de varme tider snart vender tilbage – ligesom solen. Oprindeligt var julen nemlig en hedensk fest, der fejrede at de lyse tider er på vej tilbage efter solhvervet den 21. december.

Efter Kristendommen gjorde sit indtog, overtog troen en stor del af rollen omkring fejringen af julen. Men elementer af det hedenske består stadig – eksempelvis tidspunktet for fejringen og håbet om grønnere, lysere tider.

Derfor danser vi om juletræet

I starten er det en smule uvist, om de danske familier rent faktisk dansede rundt om juletræet eller blot nød synet, mens der blev sunget julesalmer. Noget vi stadig gør i dag, ofte med små praktiske julesanghæfter i hænderne, så vi ikke skal huske teksterne udenad.

Selve skikken med at gæsterne danser om juletræet, tager muligvis rod i det at “slå ring omkring en ting”i forbindelse med en fejring. Vi kender det eksempelvis også fra folkedansene og ikke mindst nutidens bryllupper, hvor man til sidst i brudevalsen kredser om brudeparret.

Derudover har det i århundreder været en brugt skik i alle kulturer at danse omkring “stammens” frugtbarhedssymboler. Nogle bruger totempæle, andre livstræer – og i Sverige har man i mange år fejret foråret ved at danse omkring majstænger. At danse om juletræet har formentlig også rod i dette faktum.

Det kan dog også være skikken er opstået som en form for leg omkring juletræet. Ingen ved det med sikkerhed. Vi ved dog, at det første skriftlige vidnesbyrd om julegæster der danser om juletræet findes i den klassiske “Højt fra træets grønne top” af Peter Faber fra 1847.

Her nævnes skikken og man må derfor antage, at den har tager rod i hvert fald nogle år forinden.

En nordeuropæisk tradition at danse om juletræet

Det er ganske almindelige at danse om juletræet i Skandinavien og det nordlige Tyskland, men rejser man længere sydpå – eller oversøisk – vil man måske blive mødt med en smule undrende blikke.

Her kender man nemlig ikke skikken og juletræerne er i højere grad blot til pynt og til at lægge gaver under.