Tilstandsrapporten er vigtig, når du skal sælge din bolig. Hvis ikke der foreligger en tilstandsrapport, er du som sælger ansvarlig for boligens fejl og mangler i hele 10 år efter salget. Her får du en kort gennemgang, der hurtigt gør dig klogere på den vigtige rapport, og hvordan du får den udarbejdet rigtigt.

En tilstandsrapport er, som navnet antyder, en redegørelse for boligens tilstand. Rapporten skal udarbejdes af en professionel tredjepart, så køber såvel som sælger får et godt og neutralt overblik over boligens eventuelle skader.

Eventuelle skader på boligen kategoriseres som K0, K1, K2 eller K3. Disse udtryk kender du måske fra diverse tv-programmer om at købe hus. Hvis ikke, så kan de nemt forklares ved at en K0 drejer sig om en mindre kosmetisk skade, mens en K3 er en kritisk skade, der potentielt kan være dyr at udrede.

Derudover kan du støde på karaktererne UN og IB, som henholdsvis betyder – ’bør undersøges nærmere’ og ’ingen bemærkninger’.

Det er naturligvis vigtigt for en potentiel køber at kende boligens skader inden køb, ligesom det er vigtigt, at du som sælger fritages for ansvaret for, at en skade pludselig dukker op efter køb.

Netop fordi tilstandsrapporten er en vigtig del af boligsalget, så skal den naturligvis laves ordentligt og grundigt første gang. Derfor er det en god ide at søge professionelt råd hos et firma, der har specialiseret sig i netop denne del af boligsalget. Så inden du går i gang, er det fornuftigt at undersøge muligheden for at få den bedste assistance til din tilstandsrapport.

Sådan udarbejdes en tilstandsrapport

Rapporten udarbejdes af en beskikket byggesagkyndig. Han eller hun skal gennemgå hele huset grundigt for fejl og mangler. Ud over tilstandsrapporten skal der også laves en elinstallationsrapport. Disse ting er obligatoriske før I kan tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med salg af boligen.

Ejerskifteforsikringen dækker eventuelle skader, der ikke er nævnt i tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten. Så selvom tilstandsrapporten ikke er lovpligtig, så er den vigtig for både sælger og køber.

Det indeholder en tilstandsrapport:

  • En samlet tilstand af alle bygninger på grunden
  • Grundig oversigt og gennemgang af alle skader, såsom K1’ere, K2’ere og K3’ere
  • Et grundlag for at tegne ejerskifte forsikring.

Som nævnt tidligere er tilstandsrapporten en sikring for både sælger og køber. I et boligsalg er det alfa og omega, at alle fejl og mangler kommer på bordet, inden der skrives under på salget. På den måde kan du og køber foretage et godt og fair salg, hvor I begge står tilbage med en god handel og ikke mindst fremtidssikring.