Rattan er en græsart, som vokser relativt hurtigt. Når den er blevet fældet, vil den nemlig være fuldt genudvokset indenfor 7 år. Nogle gange hurtigere, hvis vækstbetingelserne er optimale.

Det er meget stærkt og er i væksthastighed kun overgået af bambus, når det kommer til naturlige flette- og byggematerialer.

Samtidig har rattan en positiv effekt på de indonesiske regnskove, fordi græsarten vokser som slyngplanter, der snor sig op ad skovens øvrige træer. Planterne sørger dermed for at værne om de vigtige, store træer, der både spiller en central rolle i CO2-optagelsen og er hjem for en lang række dyrearter. Herunder orangutanger.

Rattan høstes desuden ved håndkraft, så de smukke skove og dyrelivet ikke påvirkes af store maskiner, der risikerer at ødelægge omgivelserne.

Hvad bruger man rattan til?

Rattan kan flettes og bruges derfor især til fletkurve. Græsarten er dog meget slidstærk og er samtidig velegnet til rum med store svingninger i temperatur og luftfugtighed. Derfor er materialet især oplagt til udendørs havemøbler.

Det er også nemt at rengøre og kræver ikke oliering som andre udendørs havemøbler i naturmaterialer typisk gør. Det er dog en god idé at sætte dine havemøbler indendørs i vinterhalvåret.

Når du rengører naturlig rattan, er det vigtigt, at du ikke bruger for meget vand og kun benytter en mild sæbe. Ofte vil det endda kun være nødvendigt at børste møblerne med en tør børste.

Derudover bør du sørge for, at dine havemøbler i rattan er helt tørre, før du tager dem i brug igen. Vand gør nemlig rattan blødt og lægger du vægt på, inden det er tørt, kan du risikere, at det giver sig en smule og dermed gør fletningen slappere.

Fordi rattan er et naturmateriale, kan farven falme i stærk sol. Mange synes kun, at rattan bliver flottere af en smule patina, men hvis du gerne vil undgå at farven bliver uens, kan du enten placere dine rattanmøbler i skyggen, så de ingen solskin får. Du kan også sørge for at lade f.eks. stolene bytte plads af og til, så de bleges ens – og på samme måde dreje dit havebord engang imellem.

Vil du helt undgå blegning, kan du anvende et overtræk til dine havemøbler.

Hvad er polyrattan?

Polyrattan er kunstigt fremstillet rattan, der overvejende anvendes til havemøbler. Polyrattan er lavet af polyethylen, som er en slags plast.

Fordelen ved polyrattan – fremfor naturlig rattan – er at havemøbler fremstillet i dette materiale kan tåle at stå ude i alt slags vejr, hele året rundt. Det falmer heller ikke i farven. Det er samtidig fuldstændig vedligeholdelsesfrit og holder meget længe, da det nærmest ikke kan slides op.

Samtidig fås polyrattan i antracitgråt eller sort, hvilket passer godt ind i den moderne og minimalistiske boligstil, som mange i dag holder af. I modsætning til naturlig rattan, der har et mere blødt, organisk og naturligt udtryk med sine lyse naturfarver.