For mange mennesker er det hårdt at betale et lån tilbage, da de ikke har styr på deres økonomi. Hvis du har overblik over din økonomi, så er det ikke slemt at låne penge eller betale det tilbage.

En sund økonomi er ikke nødvendigvis en, hvor der aldrig er blevet lånt penge. En sund økonomi handler om, at du har overblik over din økonomi, og at dine indtægt er større end dine udgifter.

Fra tid til anden kan det sagtens være, at du vælger at låne penge. Det kan være, at din mobil er gået i stykker og i stedet for at spare op til den over 3 måneder, så kan du købe den med det samme og så betale gælden af over tre måneder i stedet for. Hvis du låner penge, vil det oftest være billigst med et banklån. Mange bruger en kassekredit, men det er sjældent en særlig billig måde at låne penge på, da renten ofte er højere end på mange andre lån. Find altid ud af hvad renten er på dit lån. Du kan finde mere info her.

Hvad er dit rådighedsbeløb?

Hvor hurtigt du kan betale dit lån, kommer an på, hvor stort dit rådighedsbeløb er hver måned. Hvis dine indtægter er langt større end dine udgifter, så kan du hurtigt betale dit lån af.

Du starter med at finde ud af alle dine indtægter. Når du ved det, så skriver du alle dine udgifter. I første omgang skal du ikke fjerne noget, du skriver blot alt ned. Dit rådighedsbeløb finder du ved at trække faste udgifter fra, da du godt kan spare på mad osv.

Men skriv også ned hvad du typisk bruger på mad osv.

Kan du spare penge ved at skære noget væk?

Når du har dit rådighedsbeløb ved du nu, hvor meget du kan afdrage hver eneste måned, uden at skulle ændre noget i dit liv. Det er luksus, hvis du står i en situation, hvor du ikke behøver ændre noget i dit liv for at afdrage din gæld.

Men hvis du vil afdrage hurtigt, skal du sørge for at holde dit rådighedsbeløb højt. Dvs. du skal bruge minimalt på mad osv. Det er alle de ting, som du godt kan vælge at at spare på hver måned.

Det er værre, hvis du skal gøre dit rådighedsbeløb større, for så bliver du nødt til at flytte i en billigere bolig eller finde et billige mobilabonnement osv. Ofte er der ikke så mange penge at spare på at omlægge forsikring, mobilabonnement osv. For de fleste mennesker handler det hele om huslejen.

Hvis du ikke ønsker at spare penge, skal du selvfølgelig bare have en højere indtægt for at afdrage din gæld hurtigt. Du kan tage et deltidsjob ved siden af dit almindelige arbejde, og så bruge alle disse penge på at afdrage din gæld.