Akne er ikke, som mange måske tror, det samme som uren hud eller bumser. Akne er en hudlidelse, der kræver læge- og medicinsk hjælp. Men den kan dog resultere i bumser, talgknopper og rødme i huden i ansigtet, i nakken og på skuldrene/ryggen. Akne kan derfor være en stor gene for mange mennesker, men akne kan heldigvis behandles.

Hvad er godt mod akne?

De fleste mennesker går i gennem en periode, der kan vare få år i puberteten eller kan strække sig hele vejen op i 30’erne, hvor de oplever at få bumser i ansigtet. Det er en helt naturlig forekomst, der for det meste går væk, når hormonbalancen er restaureret efter puberteten. Bumser kan dog også blive ved med at dukke op senere i livet end puberteten.

Akne, derimod er en hudsygdom, der sjældent går væk af sig selv, men som oftest behøver medicinsk lægehjælp. Akne behandles oftest med en aknecreme, der skal smøres på lokalt, men i nogle tilfælde kan det også være nødvendigt at give piller mod akne.

Forskellen på akne og uren hud kan være svær at få øje på. Men hvis du generelt oplever meget rødlig, uren hud og meget besværlige bumser, der kan vokse sig store under huden, så bør du søge læge. Hun kan hjælpe dig med at afgøre, om du blot har uren hud eller lider af akne.

Hvordan kan man skjule sin akne?

Akne er til stor gene for dem, der lider af det, fordi vi i vores samfund har bestemt at akne og bumser ikke er attraktive på mennesker. Derfor vælger mange af god grund at skjule deres akne og hudproblemer med make-up, så den bliver mindre synlig, og ens ansigt bliver mindre rødligt.

Men især for drenge, der måske ikke er klar til at skulle bruge make-up, kan aknen blive en hindring for dem til sociale sammenkomster. Dette er en ærgerlig udvikling, og hvis man føler, at man ikke kan tage til sociale arrangementer på grund af sin akne, så skal man tage til lægen eller en kosmetolog og få hjælp til behandling.

Hvordan kan man leve med sin akne i stedet for i mod den?

Akne er en af de meget synlige hudsygdomme, fordi den oftest forekommer i en persons ansigt. Det kan være meget grænseoverskridende for nogle at skulle forsøge at leve med deres akne i stedet for i mod den. Især fordi aknen ofte opstår i puberteten, hvor man ikke endnu kan føle sig sikker på sig selv.

Men med tiden kan man faktisk godt lære sig selv at leve med sin akne og sine bumser. Man kan selvfølgelig også vælge at gå i behandling for akne, men det er ikke en forsikring af, at aknen forsvinder over natten. I stedet er det bedste, man kan gøre, at lære at leve med sin akne. Den definerer ikke dig som en person, det skal man huske. Så længe du ved det, og dine venner ved det, så er man faktisk allerede langt henne i forhold til at acceptere ens hud.