VPN-forbindelser er i de seneste par år blevet mere og mere og populære, og der findes efterhånden flere hundrede forskellige udbydere på markedet.

Populariteten skyldes nok en kombination af flere ting. For det første er masseovervågningen af internettet støt stigende, og for det andet er behovet for at tilgå geoblokeret-indhold blevet højere.

Men hvad er en VPN – og hvordan fungerer den? Disse ting ser vi nærmere på i denne artikel.

Hvad er en VPN?

En virtuel server

VPN står for Virtual Private Network, og det er i princippet en server som din VPN-udbyder stiller til rådighed.

Når du normalt opretter forbindelse til nettet, sker det ved hjælp af din bredbåndudbyders servere. Dette betyder at din trafik går igennem deres servere, og  samtidigt får du en unik IP-adresse, som nemt kan knyttes og spores tilbage til dig.

Hvis du derimod operetter forbindelse igennem en VPN, så sker det igennem en af din VPN-udbyders servere, og dermed bliver din egen IP-adresse skjult for uvedkommende.

Udover det bliver alle de data, som du udveksler med VPN-serveren, krypteret så du er den eneste der kan læse dem. Dermed kan hverken firmaer, hackere eller myndigheder følge med i, hvad du foretager dig online.

Mulighed for at tilgå geoblokeret indhold

En anden fordel ved VPN-forbindelser, er muligheden for at tilgå digitalt indhold, som ellers vil være begrænset til et specifikt land eller region.

De fleste VPN-udbydere giver dig nemlig mulighed for at vælge, hvilket land du vil oprette forbindelse igennem, og dermed kan du snyde hjemmesider til at tro, at du befinder dig i et helt andet land – eksempelvis USA.

Dermed vil du kunne tilgå den amerikanske version af Netlix, som har langt mere indhold end den danske version.

Hvis du udelukkende skal bruge en VPN til at streame geoblokeret-indhold, kan du med fordel investere i en Smart DNS i stedet for. En Smart DNS kan ligeledes snyde hjemmesider til at tro, at du befinder et helt andet sted i verden, men modsat en VPN krypterer en Smart DNS ikke forbindelsen. Dermed bliver forbindelsen langt hurtigere, og der vil opstå færre buffering problemer.

Dette sker dog på bekostning af sikkerheden og anonymiteten – en Smart DNS krypterer nemlig ikke forbindelsen.

Gratis eller betalt

Hvis du har ledt rundt på nettet efter en VPN, så har du sikkert bemærket at der findes et hav af VPN-udbyder, som påstår at være helt gratis, men her skal man passe på med ikke bare at vælge den første og bedste.

Mange af disse såkaldte ”gratis” VPN-udbydere henter nemlig deres indtjening gennem andet end brugerbetaling.

For det meste sker det igennem irriterende reklamer, men nogle gange lever de af at videresælge dine informationer til tredjeparter.

Generelt anbefales det, at du vælger en betalt version, da de både er hurtigere, langt mere sikre og mere stabile.