Hælspore opstår som følge af en overbelastning af fodsålens seneplade. I nogle situationer vil der dannes et kalkhorn på hælbenet, og blive ledsaget af store smerter. I andre tilfælde vil man ikke kunne mærke skaden.

Hælspore kaldes på latin fasciitis plantaris. Det er en lidelse, hvor området omkring din hæl gør ondt, når du belaster det, f.eks. ved løb eller almindelig gang. Mange antager fejlagtigt, at skaden skyldes et knoglefremspring, som på et røntgenbillede ligner en spore på en ridestøvle. Men lidelsen er teknisk set en kalkaflejring på undersiden af hælbenet.

Hælspore er en overbelastning af trædepuden under hælbenet. Hælspore opstår som følge af pres på fodens muskler og ledbånd. Skaden opstår typisk hos atleter og motionister, som løber meget og har mange afsæt, men også hos personer, som står og går meget i løbet af en dag. Den kan også opstå, fordi man går i udslidt fodtøj, eller bruger sko, som ikke støtter foden korrekt.

Hvordan behandles hælspore?

Opdager du din hælspore i tide, er det også muligt at nedtone generne. Overordnet set kan man behandle hælspore på to måder – symptombehandling og behandling af årsagen. Symptombehandling lindrer smerterne, men hvis man ikke også kigger på årsagen, risikerer man, at smerterne hurtigt vender tilbage. Typiske symptombehandlingsmetoder er massage, tape eller akupunktur. Årsagsbehandling kan bestå af træning eller ændring af fodtøj.