Klamydia er en af de mest udbredte seksuelt overførte sygdomme og det anslås at omkring 30.000 danskere smittes hvert år. Langt størstedelen af disse er unge mellem 15 og 29 år. Det skyldes, at det også er samme aldersgruppe, der statistisk set oftest har skiftende sexpartnere.

Klamydia smitter nemlig netop ved ikke tilstrækkeligt beskyttet samleje eller andre seksuelle aktiviteter, hvor kønsdelene kommer i kontakt med hinanden. Klamydia er nemlig en bakterie, som sætter sig i urinrøret, ved livmoderhalsen eller endetarmen.

Samtidig er klamydia meget smitsom og fordi nogle ikke ved, de er smittede, giver de således smitten videre uden at være klar over det.

Symptomer på klamydia

Klamydia har en række typiske symptomer som er:

  • Øget udflåd hos kvinder – eller pludseligt udflåd fra urinrøret hos mænd.
  • Pletblødninger hos kvinden efter samleje – eller pludseligt uregelmæssige blødninger udenfor menstruationsperioden.
  • Kløe i skeden eller på penis.
  • Svie ved vandladning.

Nogle får også feber af infektionen eller smerter i leddene – og derfor kan klamydia nogle gange forveksles med influenza.

Det er dog lige så normalt, at klamydia ikke medfører nogen symptomer. Man kan derfor sagtens være smittet uden at vide det.

Tidligere skulle man have en underlivsundersøgelse der podede for, om der var klamydia til stede. For kvinders vedkommende skete der ved at tage en lille prøve med en vatpind i skeden. Hos mænd opsamledes prøven ved urinrøret. Noget der kunne være ret ubehageligt. I dag kan man få stillet diagnosen ved lægen, som ved hjælp af en simpel urinprøve kan oplyse om, hvorvidt man er smittet.

Det er også muligt at købe en klamydiatest til hjemmebrug. Den kan du finde her.

Det er en god idé at teste sig selv for klamydia, hver gang man har haft ubeskyttet sex med en ny partner.

Sådan behandles klamydia

Klamydia kan behandles med penicillin og sætter man hurtigt ind, oplever de færreste problemer senere. Går man rundt med en klamydiainfektion længe, kan den dog sprede sig til æggelederne hos kvinder og bitestiklerne hos mænd. Det kan resultere i, at man får sværere ved at blive gravid eller gøre en partner gravid.

Det er derfor vigtigt at behandle klamydia. Både for at passe på sig selv, men naturligvis også for ikke at smitte andre.

Så længe man er i behandling skal man bruge kondom. Man er ikke smittefri før infektionen er helt slået ned.

Hvad kan du selv gøre?

Den bedste måde at undgå klamydia på, er at bruge kondom under samleje. Det er dog vigtigt at huske, at klamydia smitter gennem kontakt med slimhinder og derfor også kan smitte, selvom der ikke er tale om direkte samleje, men i stedet blot kontakt mellem hinandens kønsdele.

Klamydia kan ikke overføres via munden og man kan således ikke blive smittet med klamydia af at kysse en klamydiaramt. Man kan til gengæld godt selv blive smittet med klamydia ved at give ubeskyttet oralsex til en, der har klamydia – klamydia kan nemlig godt overføres til munden.

Hav derfor kun oralsex med en fast partner eller brug kondom eller en anden barriere mellem kønsdelene og munden.