Hvis du træner eller dyrker motion regelmæssigt er der stor chance for, at du allerede har hørt om kosttilskud før, men du ved måske ikke præcis, hvad der er tale om. Det kan blandt andet skyldes, at ordet dækker over en række forskellige ting. Som ordet i sig selv antyder, er der i alle tilfælde tale om en form for tilskud til den almene kost, man indtager.

Et kosttilskud kan defineres som en koncentreret kilde til næringsstoffer. Der er altså ikke tale om medicin, men faktisk en form for kost. De fleste kosttilskud indeholder forskellige vitaminer og mineraler, mens andre kan bidrage med gavnlige fedtsyrer og lignende.

Mange typer af kosttilskud

Der findes mange typer af kosttilskud, som findes i mange forskellige former og kan indtages på forskellige måder. Fælles for dem alle er naturligvis, at de gerne skal have en eller anden gavnlig virkning. Der kan både være tale om ernæringsmæssige og fysiologiske virkninger af forskellig karakter.

Nogle af de mest almindelige kosttilskud er proteinpulver og fiskeolie. Mens proteinpulver kan bidrage positivt til muskelopbygning, har fiskeolie en lang række af helbredsgavnlige effekter – blandt andet kan regelmæssigt indtag medvirke til at forhindre forskellige hjertesygdomme samt styrke synet og knoglerne. Proteinpulver og fiskeolie er blot to eksempler på kosttilskud, som hver især indtages på forskellige måder og har helt forskellige effekter.

Ikke kun til dig som træner

Selvom kosttilskud anvendes af mange for at maksimere udbyttet af deres træning, er det ikke kun relevant for folk som træner regelmæssigt at indtage forskellige kosttilskud. Selvom du ikke har en fast træningsrutine, kan du alligevel få stor gavn af at tage forskellige tilskud til din kost, da der kan være mange fysiologiske og ernæringsmæssige fordele herved.

Om du træner regelmæssigt eller ej, er det dog altid vigtigt at undersøge sagen nærmere, inden du begynder at tage en ny form for kosttilskud. Selvom kosttilskud som oftest er baseret på naturlige ingredienser, kan der være forskellige bivirkninger forbundet med indtagelsen deraf. Der findes heldigvis mange gode guides på nettet, som kan hjælpe dig godt på vej, så du kan få overblik over de forskellige plusser og minusser, der kan være forbundet med en bestemt form for tilskud til din almene kost. Er du i tvivl om, hvorvidt det vil være gavnligt for dig at indtage en form for kosttilskud, kan du desuden spørge din læge til råds.