”Skins” er en ny del af onlinespillet Counter-Strike. I den seneste udgave af spillet (CS:GO) har man fået mulighed for at gøre våbnene flottere og bedre, ved disse skins. Skins kan være meget almindelige og værdiløse, men nogle skins er enormt sjældne og dermed meget kostbare. Skins kan konverteres til rigtige penge, og det er her skinbetting startede.

CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), er et online computerspil, hvor spillere danner teams og kæmper mod hinanden. Dette er blevet den helt store ting, som der bruges enormt meget af de unge computerspilleres tid med, og som er blevet en hel industri i sig selv. Man anslår, at der findes over 350.000 aktive computerspillere verden over, og der dannes nye teams konstant. Disse teams kæmper mod hinanden, både hjemme fra værelserne, men også i store globale turneringer. I april måned 2017, blev der afholdt en stor turnering i Ohio, USA. Turneringen blev afholdt i Nationwide Arena i Columbus – en kæmpe sportshal hvor NHLs Blue Jackets har hjemmebane. Turneringen forløb over 4 dage, og der var over 70 millioner online visninger. Computerspillet CS:GO er altså blevet en kæmpe ting og der findes millioner af interesserede.

Skins

Der findes flere måder, hvorpå man kan få fat i disse skins. Man kan være heldig at få dem foræret helt tilfældigt efter en endt kamp. Her uddeler spiludvikleren ”Valve” til tider skins, som en form for præmie. Man kan også købe en ”kasse” hvori man kan være heldig at finde skins, og indimellem værdifulde skin. Disse kasser kan åbnes med en nøgle som man køber til omkring 20 kroner, i ”Steam Community”  (online mødested for spillere). Betragt disse kasser som et skrabelod. Man kan være heldig at vinde/finde den helt store præmie, men oftest er det en nitte.

Et eksempel på et godt og værdifuldt skin, kunne være en sjælden kniv, som kan konverteres til mellem 3.000 og 4.000 kroner i rigtige penge.

Skinbetting

Spillere satser ofte nogle af deres skins i væddemål om vinderen af CS:GO kampe. Alle med det håb om, at vinde væddemålet og dermed vinde de skins, som de andre spillere satsede i dette væddemål. Man bruger altså skins som valuta i stedet for rigtige penge. Dette fænomen i sig selv, er forholdsvis harmløst, men de unge mennesker, får dog færten af gambling og betting, hvilket kan skabe problemer for dem med spil og pengespil i fremtiden.  Det skal nævnes, at det ikke længere er forbeholdt de deltagende spillere, at kunne bette om resultatet af kampene. Alle kan være med og satse skins i de forskellige uregulerede væddemål.

Er skinbetting ludomani for unge?

Der hvor filmen knækker, er at disse personer under 18 år, nu kan konvertere deres skins til rigtige penge, og derfor kan skinbetting, udløse en ungdoms udgave af ludomani!

Den unge kan blive så optaget af, at vinde disse værdifulde skins og efterfølgende få rigtige penge ud af det. Man begynder, at satse mere og mere, og gentagne gange, for enten at vinde sine tab tilbage, eller for, at vinde den helt store jackpot. Dette er gerne klare symptomer på en spilafhængighed som ses hos en ludoman.

Lovgivningen i det meste af verden, forbyder det der hedder ureguleret spil på sport. Men skinbetting er ikke placeret herunder, hvilket gør det enormt svært at holde kontrol med og dermed beskytte de nye unge gamblere. Spiludbyderen Valve er gentagne gange blevet bedt om, at forhindre de unge i at bruge skins som valuta i rigtige penge, men Valve har indtil nu afvist alle anmodninger.

Mindre computerspil, mere betting

Der findes flere og flere historier om unge spillere som ikke længere spiller selve computerspillet, men udelukkende bruger spillet til at gamble om penge. Dette er naturligvis meget tankevækkende, da man frygter, at have skabt en hel generation af ludomaner.