Spilafhængighed – også kaldet ludomani, er når man har udviklet en ukontrolleret trang til, at spille pengespil, til trods for de mange konsekvenser det kan have, i både det sociale og familiære liv, samt på økonomien.

At være ludoman, minder utroligt meget om, at være afhængig af alkohol eller narkotika. Hjernens ”belønningscenter” bliver stimuleret og kan derfor langsomt skabe en afhængighed.

Ludomani er en anerkendt afhængighed

Ludomani er en alvorlig lidelse, der kan ødelægge liv! Spilafhængighed er en diagnose under WHO´s diagnosefortegnelse og betegnes derfor som en sygdom, helt på lige fod med andre afhængigheder i diagnosefortegnelsen – afhængigheder som er behandlingskrævende.

Symptomer på ludomani

Det kan være meget svært at genkende ludomani, da symptomerne ofte er meget individuelle, men der findes dog en række symptomer som kan hjælpe med, at vurdere om der findes et spilleproblem. Se eksempler på symptomer her:

 • Man er meget optaget af spil, og muligheden for at spille, overskygger meget andet
 • Man har behov for at satse flere og flere penge for, at opnå samme spænding
 • Man har, uden held, selv forsøgt at stoppe helt eller kontrollere sit forbrug af spil
 • Man føler sig rastløs eller irritabel når ikke der spilles
 • Man bruger spillet som en flugt fra problemer
  (fx angst, depression, skyld eller hjælpeløshed)
 • Man spiller for, at vinde sine tidligere tab tilbage
 • Man skjuler omfanget af sit spil for familie og venner.

I modsætning til personer med et fornuftigt forhold til spil, og som stopper spillet af sig selv som planlagt – til trods for tab, kan en ludoman ikke stoppe. Ludomanen føler sig tvunget til at fortsætte med, at spille og føler sig overbevist om, at man kan vinde tabene tilbage.

Hvem bliver ludoman?

De fleste personer spiller, eller har spillet, pengespil fra tid til anden, og de fleste personer har også et fornuftigt forhold til spil, og udvikler derfor sjældent en spilafhængighed. For personer som har, eller er ved at udvikle en afhængighed af pengespil, findes der forskellige kendetegn. Fx:

 • Psykiske lidelser: Personer som lider af en spilafhængighed, kan også lide af andre afhængigheder, eller fx personlighedsforstyrrelser, depression eller angst.
 • Alder: De fleste ludomaner findes blandt voksne i alderen 18 til 45 år. Spil og konkurrence i barndommen eller teenageårene kan øge risikoen for at udvikle en spilafhængighed.
 • Køn: Ludomani er generelt mere udbredt blandt mænd end kvinder. Kvinder som udvikler spilafhængighed, starter typisk senere i livet og det viser sig, at kvinder har lettere ved, og er hurtigere til, at udvikle ludomani end mænd. Mænd har ofte tendens til, at spille flere risikobetonet spil, og for højere beløb, end kvinder.
 • Medicin: Medicin som bruges til behandling af fx Parkinsons og RLS har en sjælden bivirkning, som kan resultere i tvangsadfærd, herunder ludomani.
 • Personlighedskarakteristik: Personer som er enormt konkurrenceminded, er ”arbejdsnarkomaner”, er meget impulsive og rastløse, har en øget risiko for at udvikle en spilafhængighed.

Ludomani behandles gratis i Danmark

I Danmark kan man modtage behandling af ludomani helt gratis. Der findes flere private behandlingstilbud som er statsanerkendt, og dermed 100% gratis.

Føler man, at ens omfang af pengespil er ved, at blive uoverskueligt, kan man helt anonymt og uforpligtende, kontakte et behandlingssted som tilbyder gratis ludomanibehandling. Her vil ens spilleproblem blive vurderet, og et behandlingstilbud vil blive præsenteret, hvis problemet vurderes behandlingskrævende.

Selvudelukkelse fra pengespil

Spillemyndigheden tilbyder spillere selv, at kunne udelukke sig fra, at spille pengespil i Danmark. Denne udelukkelse omfatter alt onlinespil, samt at kunne spille på casino i Danmark. Mange ludomaner er godt selv klar over, at de har et spilleproblem, men magter ikke selv, at stoppe med, at spille. Derfor har det vist sig at Spillemyndighedens ROFUS (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere) er en stor hjælp.