Det er sjældent gratis at låne penge – men hvad koster et lån så? Det giver vi dig svaret på i denne artikel.

Derfor koster det penge at låne penge

Når man låner penge af andre, løber de en risiko. Med ethvert lån følger nemlig også en sandsynlighed for, at den der låner pengene, ikke betaler dem tilbage. I de fleste tilfælde er risikoen ikke så  stor, mens den i andre er højere.

Hvis udbyderen ikke får sine penge igen, har vedkommende tabt disse. Derfor skal prisen på et lån være minimum så høj, at de penge der tabes, også kan dækkes ind. Ellers ender låneudbyderen selv med en gæld.

Dertil kommer, at lånefirmaerne er forretninger, som skal tjene penge på at låne penge ud. Når du skal låne penge, vil du derfor i et vist omfang komme til at betale mere tilbage, end du har lånt.

Nogle gange er der dog mulighed for at låne penge gratis, hvis du betaler det fulde beløb tilbage indenfor en meget kort periode. Særligt SMS-lån og mikro-lån benytter sig af dette salgsargument.

Brug ÅOP når du sammenligner priser

For at finde ud af, hvad et lån koster, skal du kigge på tre ting: Rentesats, stiftelsesomkostninger og gebyrer.

Mange låneudbydere opkræver gebyrer i forbindelse med oprettelsen af lånet og efterfølgende i forbindelse med den løbende administration. På grund af disse gebyrer er det ikke tilstrækkeligt at sammenligne rentesatserne. Et billigt lån til 8% i rente kan nemlig hurtigt blive dyrere på årsbasis, end et lån med 15% i rente, hvis gebyrerne er højere.

Når du skal sammenligne priser på, hvad et lån koster, skal du derfor kigge på det såkaldte ÅOP.

ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent og dækker over, hvor stor en procentandel af lånets størrelse, du ender med at skulle betale det første år. ÅOP’en for de forskellige lån kan svinge mellem alt fra 10% til 800%, så det er en god idé at være opmærksom.

Nem sammenligning af priser på lån

Den nemmeste måde at sammenligne priser og vilkår for de forskellige lån, er ved at besøge en portal, der kan præsentere dig for præcis den type lån, du har brug for. På den måde får du sorteret alle de udbydere fra, der ikke er relevante for dig og kan samtidig sammenligne både renter og ÅOP direkte ét sted.

Spumanti.dk kan du indtaste det lånebeløb, du præcis har brug for og efterfølgende se alle de lån, der er relevante for dig. Herefter kan du ansøge direkte hos udbyderen og dermed nemt låne penge til netop det, du står og mangler.