Der er mange som spørg mig, om det overhoved er vigtigt med svømmeudstyr når man skal træne svømning. Jeg svarer som regel ja. Ikke fordi det er en universel gældende regel, at du bare SKAL købe svømmeudstyr for at træne svømning, teknikker og fysikken. Men oftest er min oplevelse som skribent og ind i mellem også rådgiver på siden Rygcrawl.dk, bare at når folk endeligt når det punkt, hvor de stiller det spørgsmål. Ja. Så er de samtidigt også nået til et punkt, som gør, at det at købe svømmeudstyr er det ”naturlige” næste skridt.

Derfor er mit råd ikke, at alle og enhver skal købe svømmeudstyr i dyre domme. Slet ikke – tværtimod faktisk. Størstedelen af dem der svømmer for motionens skyld behøver ikke fancy svømmebriller, finger paddles, svømmefødder og en pully. Slet ikke. Men træner du op til eks. triathlon eller ønsker du måske bare at træningen skal tage lidt mere fart, og din udvikling gå lidt hurtigere – så kan svømmeudstyr som oftest være svaret.

Fysiske og psykiske grunde

Ud over at være en genial katalysator for hurtigere fysisk udvikling eks. ved brugen af pullys (skumgummiplader du sætter mellem benene for bedre at træne armene) eller svømmefødder og fingerpaddles, så kan svømmeudstyr såsom svømmebriller også være en kæmpe motivationsfaktor. Selvom det måske kan lyde en smule underligt at købe svømmeudstyr for motivationens skyld, så skal man ikke tage fejl af den effekt det kan have.

Det er nok de færreste mennesker som går ud og køber et par dyre svømmebriller eller en dyr våddragt, fordi de ønsker at blive mere motiverede. Kausalpilen pege som oftest den anden vej. De køber netop udstyret fordi de er motiverede af sportsgrenen, og de eventuelle fremskridt de gør sig. Men faktisk bør du nogle gange overveje nyt udstyr i højere grad, når din motivation er lav.

Alle er ind i mellem mindre motiverede end de tidligere har været. Her kan nyt udstyr faktisk være en kæmpe hjælp og startskuddet til at tilbageerobre ny og sprudlende motivation.

Hvilket udstyr skal du så købe til svømning?

Det kommer an på, hvad du gerne vil opnå. Ønsker du at blive mere motiveret skal du måske kigge efter en ny badedragt, et par nye badebukser eller et par super gode svømmebriller. Hvorfor så det? Jo, det er ikke nogle remedier, som specifikt går ind og hjælper dig med at bliver stærkere, hurtigere eller få bedre kondition i vandet. Men de kan omvendt være med til at give et moralsk boost under din træning.

Er du i stedet på udkig efter udstyr til at forøge din fysik, gøre dig hurtigere i vandet eller forbedre din teknik. Så er det nok enten nogle svømmefødder (for forøget styrke og træning til benene) eller en skumgummi pully for forbedret teknik og styrke til armene. Dette kan være specielt attraktivt for triatleter, da de oftest gerne vil svømme primært med armene, for derved at gemme benene til cykling og løb. Her kan finger paddles også være et godt redskab til at opnå denne forøgede styrke.