Det er ingen hemmelighed, at det koster penge, når man skal låne penge. Når du overvejer at foretage et lån, er det dog netop fordi du mangler penge – og derfor giver det også mening at finde et billigt lån, så det ikke kommer til at koste mere end højst nødvendigt.

Men hvor finder du et billigt lån og hvad skal du være opmærksom på? Det kan du læse mere om herunder. Har du i forvejen godt styr på de grundlæggende begreber indenfor lån, kan du i stedet selv sammenligne de forskellige priser, samt læse alt om privatøkonomi og lån, andre steder online – Besøg Lånekassen

Billige lån kan blive dyre

Et lån er i princippet først rigtig dyrt, hvis du ikke betaler det tilbage. De dyreste lån er de såkaldte kviklån, hvor låneudbyderen tager en stor risiko ved at låne penge ud, fordi kravene til låntageren ikke er så skrappe som i bankerne. Fordi de må påregne ikke at få alle pengene retur, er det også nødt til at være tilsvarende dyrere at låne pengene, så selve låneforretningen kan løbe rundt.

Disse lån er dog ikke nødvendigvis dyre at optage. Mange tilbyder endda 0% i rente i 30 dage. Skal du låne et par tusinde kroner – og betaler du dem tilbage igen indenfor få uger – er et kviklån dermed ikke nødvendigvis dyrt.

Det er dog som regel de færreste, der har mulighed for at betale det lånte beløb tilbage her og nu – og er du i samme situation, giver det derfor god mening at finde det billigste lån, inden du foretager et.

Sådan finder du et billigt lån

Mange nøjes med at sammenligne rentesatserne, når de skal finde et billigt lån, men det kan give et misvisende billede. En lav rente behøver nemlig ikke betyde, at lånet er billigt, fordi der også på nogle lån bliver opkrævet oprettelsesgebyr og stiftelsesomkostninger.

Når du skal sammenligne priser på de forskellige typer lån, skal du i stedet kigge på det såkaldte ÅOP. Det er en forkortelse for “årlige omkostninger i procent” og fortæller dig noget om, hvor meget det koster at låne pengene. Er ÅOP’en på 25% – og har du lånt 10.000 kroner – vil du eksempelvis skulle ende med at betale 12.500 kroner tilbage, hvis du vel og mærke kan nøjes med en løbetid på 12 måneder. Eller sagt på en anden måde: Det koster dig 2.500 kroner at låne pengene. Har du brug for en længere løbetid vil omkostningerne imidlertid blive højere, fordi der løber renter på lånet.

ÅOP’en svinger meget fra låneudbyder til låneudbyder. Nogle steder er den 10% mens andre udbyder har en ÅOP på hele 800%. Det siger derfor næsten sig selv, at du skal vælge et lån med en lav ÅOP, hvis du skal finde det billigste.

Find et billigt lån hos Lånekassen hvis du har brug for hjælp til at sammenligne priser og omkostninger.