Hvis du har hund, skal du dagligt sørge for at aktivere den. Hvis den får lov til at gå rundt og kede sig, finder den på en masse unoder. Når hunde selv finder på aktiviteter, så vælger de gerne noget, der ikke passer ind i menneskeverdenen. De begynder at bide i ting, stjæle ting og selv finde mad, der fx ligger i skraldespanden.

Hvis du aktiverer din hund på de rigtige måder, så får du en velfungerende hund, der opfører sig pænt og også kan være rolig.

Aktiver med legetøj

Du kan bl.a. aktivere din hund med hundelegetøj. Leg sammen med den, så I begge holder fast i legetøjet. Det giver nogle plusser i bogen for jeres forhold, når I laver noget sammen. Så lad ikke bare din hund lege alene med sit legetøj.

Vær opmærksom på, at de fleste hunde stresser meget af legetøj. Stress er godt i en kort periode, men det er vigtigt, at din hund ikke stresser i for lang tid ad gangen. Så har den svært ved at komme ned igen. Leg derfor kun i kort tid ad gangen, og giv din hund nogle pauser.

Aktiver med mad

En mere rolig aktivitet, du kan bruge meget, er at lade din hund søge efter mad. Kast en håndfuld ud på græsset, og lad din hund gå rundt og finde det. Det er en god aktivitet, der udnytter hundens biologi på en rigtig god måde.

Du kan også gøre det lidt sværere og gemme godbidderne rundt omkring. De kan gemmes inde og ude. Du kan lægge dem på steder, hvor din hund umiddelbart kan komme til dem. Du kan også lægge dem, hvor din hund skal gøre noget for at få fat i dem – fx vælte en kop.

Aktiver med andre hunde

Du kan aktivere din hund ved at lade den være sammen med andre hunde. Hundeleg er noget, der trætter på en god måde. Hvis hundene vel at mærke kan enes. Har din hund svært ved at være sammen med en bestemt hund på en god måde, så lav ikke aftaler med den. Find andre legekammerater.

Du kan også aftale fælles gåture. I kan mødes et sted og gå en tur sammen. Det vil hundene også få noget ud af. De oplever nemlig både gåturen og alle duftene i området samt den anden hund, de går sammen med.

Har din hund det lidt svært med andre hunde, så vælg de fælles gåture. Gå kun sammen med én anden hund, og start med en god afstand til hinanden.

Aktiver med træning

Endnu en god aktivitet er træning. Her kan du også bruge legetøj, og du skal bruge en masse godbidder. Men det er ikke kun leg. Du lærer også din hund nogle tricks.

Du kan holde det helt simpelt med sit, dæk og giv pote. Du kan også arbejde med mere avancerede øvelser. Det er helt op til dig selv. Så længe du træner med din hund, aktiverer du den. Det er dog godt at have mere end en håndfuld øvelser at vælge imellem. Så kan du bedre variere træningen.