Når man står og skal købe papir til kontoret eller hjemmet, er det almindeligt at blive spurgt om man vil have almindeligt A4 papir. De fleste mennesker er klar over, at der er tale om et rektangulært stykke papir der kan passe ind i en almindelig printer, og det er også den internationale standard der er brugt verden over til alt fra kontrakter til at lave tegninger i børnehaven. Men hvorfor hedder det et A4 ark og hvorfor er A3 mål større end et A4 mål, når det burde være omvendt? Det, og en masse andre fakta der er værd at vide om papir, får du svar på i denne artikel.

Antallet af foldninger

Når man taler om A-systemet og papirstørrelser går tallet bagved A’et op, jo mindre papiret er, hvilket umiddelbart ikke giver mening for mange mennesker. Men der er en logisk forklaring, som går ud på hvor mange gange papiret er foldet. Det er vigtigt at vide, at udgangspunktet for systemet er et A0 ark, som måler en kvadratmeter. Hvis man folder et A0 ark én gang får man et A1 ark, som er en halv kvadratmeter. Herfra folder man papiret yderligere en gang og får et A2 ark. Folder man det endnu en gang får man et A3 ark og så fremdeles. De fleste butikker der forhandler papir har helt ned til A8-størrelser, dog går systemet helt ned til A10. 

Det mest brugte format

Papir med A4 mål har længe været det mest brugte format, måske fordi det er den størrelse der kan indeholde mest information, mens man stadig kan holde det i hånden. Derfor er det også mest anvendt til kontorbrug, hvorimod et papir med A3 mål er mest brugt til tegninger og bygningsplaner til for eksempel huse. Det er dog sjældent man ser en bog i A4 format, og her er det mest brugte format en A5 størrelse, som er halvt så stor som en A4.

ISO-216

A-systemet er bedre kendt som ISO-216, som er den internationale papir standard, og som er brugt over hele verden. Der er dog nogle få undtagelser da A-formatet er bygget op omkring det metriske system. Det betyder at lande som USA, Canada, Filippinerne og række Sydamerikanske lande, der måler i tommer, har deres eget system. Udover A-systemet, er der også papirmål i B og C som bruges til blandt andet konvolutter.