Fastelavn er en af de mærkeligt bevægelige mærkedage, som kan være svært for almindelige dødelige at regne ud. Men der er faktisk system, og fastelavn falder på en søndag hvert år, selvom den ofte bliver fejret om mandagen i institutioner og skoler. Her på siden får du et overblik over, hvornår det er fastelavn fra 2020 og de næste 10 år.

Fastelavn er ikke kun tøndeslagning og udklædte børn, fastelavn er i kristen tradition – en stor fest før fasten. Fasten varer fra onsdagen efter fastelavn indtil påske. Der er 7 uger fra fastelavnssøndag til påskesøndag. Datoen for fastelavnssøndag fastsættes nemlig efter, hvornår påsken falder.

Påskesøndag falder på den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. 7 uger før er det fastelavnssøndag. Det vil sige at fastelavnssøndag kan falde fra d. 1. februar til d. 7. marts.

Det er et større regnestykke, hvor du skal vide, hvornår der er forårsjævndøgn og fuldmåne. Men andre har lavet regnestykket for dig, og herunder finder du datoerne for fastelavnssøndag i år og de næste 10 år.

Hvornår er det fastelavn?

Fastelavnssøndag falder på følgende datoer fra år 2020 til år 2030:

 • 2021: 14. februar
 • 2022: 27. februar
 • 2023: 19. februar
 • 2024: 11. februar
 • 2025: 2. marts
 • 2026: 15. februar
 • 2027: 7. februar
 • 2028: 27. februar
 • 2029: 11. februar
 • 2030: 3. marts

Hvorfor slår vi katten af tønden?

Helt frem til 1800-tallet kom vi en levende kat i tønden. At slå katten af tønden betød helt konkret, at tønden blev slået i stykker, og katten slap fri – men stadig må det have været en traumatisk oplevelse for katten. Efterhånden gik vi da også over til at bruge en kattefigur i tønden. Den var oftest lavet af klude.

Katten var i folketro forbundet med det onde, og ved at slå katten af tønden mente vi at drive det onde væk.

Det var vigtigt at drive det onde væk, før vi gik ind til fasten. Den karl, som først slog tønden i stykker, blev kattekonge og kunne vælge en dronning blandt pigerne. Der var stor prestige i at blive kattekonge, og nogle steder opnåede han endda skattefrihed i et helt år.

Det er først i nyere tid, at vi er begyndt at komme slik i tønden, og at tøndeslagning primært er blevet for børn.

 Nyttige links

 1. https://bornesiden.dk/fastelavnstoende: På denne side finder du tilbud på forskellige sæt med fastelavnstønder, kølle, kroner og tilbehør. Der er både til små og store børn samt til voksne. Du finder også anden info, som hvad du kan komme i din fastelavnstønde, og hvordan du hænger den op.
 2. https://temafestideer.dk: Her kan du bl.a. finde gode kostumer til børn og voksne – også til fastelavn.